Het Eenzame Westen

21 FEB 15 – 24 MAY 16

  • 21 feb 2015 > 28 mei 2015
  • 26 maa 2016 > 24 mei 2016 (herneming)

In het eenzame Westen ligt een dorp. Daar wonen twee broers samen in hun ouderlijke huis. Claude en Valère gunnen elkaar niets. Ze bijten nog liever elkaars strot door. Valère eigent zich het hele huis toe en Claude probeert daar op alle mogelijke manieren onderuit te komen. Dat is zo sinds de één hun vader afknalde. Per toeval?


In het eenzame Westen ligt een dorp. Daar wonen twee broers samen in hun ouderlijke huis. Claude en Valère gunnen elkaar niets. Ze bijten nog liever elkaars strot door. Valère eigent zich het hele huis toe en Claude probeert daar op alle mogelijke manieren onderuit te komen. Dat is zo sinds de één hun vader afknalde. Per toeval? De pastoor probeert hen op alle mogelijke manieren te verzoenen, maar faalt in zijn katholieke opdracht. Dat Keppe, de vuil gebekte schoonheid van het dorp, hen voortdurend voorziet van zelfgestookte drank helpt uiteraard niet. En dan neemt de pastoor een beslissing en lijkt het tij te keren. Of toch voor even. Een satire over gemiste kansen, onvervulde verlangens, elkaar het bloed vanonder de nagels halen, pirato chips en eeuwige wraak die geen voldoening geeft.

Auteur: Martin Mc Donagh

Martin McDonagh wordt in 1970 in Londen geboren in een Iers gezin. 
Hij schreef ‘The Leenane Trilogy’ met ‘The Beauty Queen of Leenane’ (1996), ‘A Skull in Connemara’ (1997) en ‘The Lonsesome West’ (1997). Daarna volgt ‘The Cripple of Inishmaan’ (1997) en wat later ‘The Lieutenant of Inishmore’ (2001) en ‘The Banshees of Inisheer’ (nooit uitgegeven omdat hij het niet goed genoeg vond).
In 2003 komt hij met ‘The Pillowman’, het eerste stuk dat zich niet in Ierland afspeelt.

Zijn film ‘Six Shooter’ won een oscar voor “Best Live Action  Short Film”.

‘In Bruges’, grotendeels opgenomen op locatie in Brugge,  werd genomineerd voor zeven British Independant Film Awards. De film won de award voor “Best Screenplay” en Colin Farrell een “Golden Globe” voor zijn  vertolking.

Zijn stukken worden over de hele wereld geproduceerd. In 1997 was hij de eerste auteur, met uitzondering van Shakespeare, van wie er gelijktijdig vier verschillende toneelstukken op West End stonden.

In-Yer-Face-Theatre

McDonagh wordt gezien als één van de grondleggers van het “In-yer-face-theatre”, een golf van nieuwe schrijvers die in de jaren 1990 agressief, rauw, confronterend en woest werk afleverden. 

McDonagh baseerde zijn hele oeuvre op deze stroming en hield er door de vulgaire taal, de rauwheid, het geweld, het misbruik, de vernedering, het doorbreken van taboes, het omverwerpen van de theaterconventies en de verhalen de bijnaam “de Quentin Tarantino van het theater” aan over.

Spel: Lien De Graeve, Mathias Sercu, Tom Ternest & Robrecht Vanden Thoren of Michaël Vergauwen / Regie: Domien Van Der Meiren / Muziek: Benjamin Sercu / Scenografie: Piet De Doncker / Kostumering: Anne Demeere / Geluid: Bram Vandeghinste / Licht: Wim Bagein / Coproductie De Spil Roeselare
Schuiven naar boven