In volle zee

07 Oktober 16 – 03 December 16

Drie drenkelingen drijven uitgehongerd en uitzichtloos op een vlot in volle zee. Ze hebben niets meer en zitten ook nog eens door de voorraad eten heen. Vanaf nu is het elk voor zich.


Drie drenkelingen drijven uitgehongerd en uitzichtloos op een vlot in volle zee. Ze hebben niets meer en zitten ook nog eens door de voorraad eten heen.

De Grote, de Normale en de Kleine beslissen samen dat ze geen andere keuze hebben dan over te gaan tot drastische maatregelen. Iemand van hen zal opgegeten moeten worden. Er worden verkiezingen gehouden, stemmen geteld en allianties gesloten. Vanaf nu is het elk voor zich.

Alle argumenten worden uit de kast gehaald om niet in de pan te belanden: het al dan niet hebben van een pony, van het juiste bestek, van een moeder… En dan valt de beslissing. Tot een postbode komt aanzwemmen met een bericht dat de kiezers opnieuw doet twijfelen.
Een absurde situatie waarin de machtsmechanismen bloot gelegd worden en politiek en parodie zich mengen tot een komisch geheel. Tijdloos en toch heel erg van deze tijd.

Met In volle zee’ van Sławomir Mrożek kiest het West-Vlaamse gezelschap opnieuw voor een haarscherpe satire.

In het sappig Oostends!

Sławomir Mrożek

Sławomir Mrożek werd in 1930 geboren in een stadje bij Krakau. Hij was één van de grootste naoorlogse Poolse auteurs en was naast begenadigd schrijver ook cartoonist.

Hij begon zijn carrière als journalist, maar keerde het vak de rug toe wanneer taal in het communistisch Polen vooral ingezet werd als propagandamiddel. In zijn werk zet hij het Poolse communistische regime graag een hak en hekelt hij politieke wantoestanden in het algemeen.

Zijn parodistische, satirische en sterk absurde stijl geeft op een groteske manier antwoord op de absurditeiten van het alledaagse (Poolse) leven. Zijn personages gebruiken logica in situaties waarin die logica normaal niet overeind zou blijven en raken zo verstrikt in een web van logisch denken. De rationele argumentatie wordt op geniale wijze geparodieerd.

Emigratie en het nergens toe behoren zijn vaak terugkerende thema’s. Zijn personages raken niet zelden hun identiteit kwijt of gaan bewust een soort anti-leven opzoeken in een gecreëerde  micromaatschappij. Daarin onderzoekt Mrożek in een mix van tragiek en komedie hoe mensen met elkaar omgaan. Niet vanuit de algemene condition humain, maar vanuit de socio-politieke systemen waarin zijn personages zich bevinden.

Zijn vloeiende taal zorgt voor een specifieke cadans die zeer dankbaar is voor theater. Thema’s die op het eerste zicht ontoegankelijk lijken, worden door middel van een zeer organische vorm van humor behapbaar voor een zeer divers publiek.

Van en met Ilse De Koe, (o.a. Cie Cecilia, Studio Orka, ‘Café Derby’ en ‘Bevergem’) , Lien De Graeve (o.a. Toneelgroep Amsterdam, de Queeste, ‘Marsman’, ‘De Bunker’), Isabelle Van Hecke (o.a. ‘Bevergem’, ‘De Ridder’ en ‘Professor T’) en Tom Ternest (o.a. Het KIP, Studio Orka, de Queeste, ‘Vriendinnen’ en ‘Bevergem’) Regie: Tom Ternest - Coach: Mathias Sercu - Coproductie: De Grote Post Oostende en De Spil Roeselare - Met steun van de provincie West-Vlaanderen